Liköör

liköör_500_joonegaAlates 11. sajandist raviti paljudes Lääne-Euroopa katoliiklikes kloostrites haigeid vedelikega mida nimetati eliksiirideks. Mungad valmistasid neid ravimeid ravimtaimedest milledest paljud on siiani likööride põhikoostisosad.

Liköörid on valmistatud destilleeritud kange alkoholi baasil. Need on rohke suhkrusisaldusega ja tugevalt maitsestatud kanged alkohoolsed joogid.

Liköörid jagunevad alkoholimahuprotsendi alusel lahjadeks (kuni 30%) ja kangeteks (üle 30%). Suhkrusisaldus võib olla 70–600 g liitri kohta ja selle järgi lisatakse likööri nimele nimetus: 20–30% suhkrut sisaldav jook kannab inglise keeles nimetust – liqueur,  40–50% suhkrut sisaldavat likööri tähistatakse prantsuskeelse fraasiga – crème de.

 

Tootmisprotsessis kasutatakse sõltuvalt liköörist erinevaid tehnilisi samme.

  • Destilleerimine: kuumtehnika, mille abil eraldatakse toorainetest kergesti haihtuvad aromaatsed ühendid toorainest (nt Creme de Cacao White, Triple Sec).
  • Filtreerimine: kuumtehnika, mille käigus pritsitakse toorainesse alkoholi ja vett ning mille puhul toorainet iga päev nõrutatakse (nt Creme de Cacao Brown ).
  • Leotamine: külmtehnika, mille käigus marju või puuvilju leotatakse piirituses.
  • Segamine: alkoholile lisatakse magus aineid ning täiendavaid maitse- ja värvaineid.
  • Järelküpsemine: kuni 12 kuu jooksul laagerduvad värvi-, lõhna- ja maitsekomponendid ühtseks tervikuks.

Naturaalse likööri maitsestamise meetodeid on kolm: külmalt- , kuumalt leotamine ja tõmmistamine. Tõmmistamist võib teha nii külmalt pressides kui ka kuumalt aurutades.

Liköörid jagatakse mitmesse rühma:

  • Ürdiliköörid – kasutatatud hulgaliselt ürte, maitsetaimi ja vürtse. Tuntuim kaubamärk on Jägermeister.
  • Puuvilja- ja marjaliköörid – nende tootmist alustati suhteliselt hilja. Kuulsaimad kaubamärgid: Cointreau, Wenneker jt.
  • Seemne- ja pähkliliköörid – erinevalt ürdilikööridest kasutatakse tootmises vähem komponente, domineerib üks või mitu maitset. Tuntum kaubamärk on Amaretto.
  • Emulsioonid ja kooreliköörid – valmistatud munakollase põhjal. Esmased joogid on pärit 17. sajandi Hollandist. Tuntuimad kaubamärgid: Dooley’s ja St-Rémy Cream.
  • Fantaasialiköörid – erinevate toorainete kooslus. Näiteks Parfait Amour on roosiõite, apelsini ja vanilje mahe kooslus.