Rumm

Rumm on kange alkohoolne jook mis, saadakse suhkruroomelassist ja -mahlast ning siirupist fermenteerimise ja destilleerimise teel. Rummi valmistamist suhkruroomelassist nimetatakse tööstuslikuks (pr rhum industrielle) ja rummi valmistamist suhkruroomahlast põllumajanduslikuks meetodiks (pr rhum agricole). Rumm on niinimetatud Uue Maailma alkohol, sest enne Ameerika avastamist oli suhkrurooviin Euroopas tundmatu. Suhkruroost viinapõletamise kunsti tunti Kesk- ja Lõuna-Ameerikas juba ammu enne seda, kui Kolumbus sinna sattus. Kohalikud ravitsejad kasutasid seda oma ravi- ja võlujookide valmistamisel. Rummi valmistamiseks luuakse pärmi ja veega suhkruroomelassis käärimisprotsess (erineva efektiivsusega pärm tekitab lõpliku maitse ja aroomi iseloomu). Selle protsessi tulemusel tekkinud lahja alkohol destilleeritakse pada- või kolonndestilleerimise teel. Laagerdumiseks kasutatakse valdavalt endiseid burboon viski vaate, kus laagerdumise aeg sõltub tootjast.
Rumm on enamasti pärit Kariibi piirkonnast. Sealse sooja kliima tõttu on rummi nn inglite osa (alkohol, mis laagerdumisel läbi tammevaadi aurustub) võrreldes šoti viskiga kuni viis korda suurem.

Kõik rummid on tavaliselt segud, et tagada järjekindel maitse. Tootmisel puuduvad kindlad standardid ja tootmisprotsess on piirkonniti erinev. Reeglite puudumine on võimaldanud olla innovaatiline ning loodud on uued rummiliigid: maitserumm ja spice-rumm. Tänu spetsiifi lisele lõhnale ja maitsele sobib rumm kokteilidesse ning küpsetiste ja maiustuste maitsestamiseks. Rummiga maitsestatakse ka kohvi ja teed. Parimad kaaslased rummile on vanill, kaneel, apelsinid, nelk, kardemon, tähtaniis ja ingver. Just need komponendid ja rumm kuuluvad mitme jõulujoogi koostisse.