Viina valmistamine

viinavalmistamine5

Viina valmistamine koosneb neljast etapist.

Jahvatamine – kuivatatud baasained (teravili, kartul jne) jahvatatakse peenteks osadeks.
Keetmine – lähteained segatakse veega ning lisatakse ensüümid, et muuta teraviljast saadud tärklis käärivaks suhkruks.
Kääritamine – pärast keemisprotsessi lõppu lisatakse pärmiensüümid, mis muudavad kääriva suhkru väheseks alkoholiks ja vabastavad gaase ehk süsinikdioksiidi. Käärimisprotsessi lõpuks on massi alkoholisisaldus ligikaudu 10% ja mass sisaldab arvukal kõrvalsaadusi.
Destilleerimine – viina on võimalik destilleerida mitmel viisil sõltuvalt soovitud lõpptulemusest. Kõige tavalisemad meetodid on jadadestillatsioon ja kateldestillaatorimeetod (pot-still-destillatsioon) ning nende kahe meetodi kombineeritud
variant.

  • Jadadestillatsioon
     Jadadestillatsiooni protsess algab ebameeldivate kõrvalsaaduste eemaldamisega ja ebapuhtuse minimeerimisega. Saadud õlu kuumutatakse ja kondenseeritakse destillatsiooni ja parandusprotsessi vältel, kui vedelik liigub läb kolonndestillaatori (ingl column still) sees olevate plaatide. Destillatsiooni lõpuks saadakse produkt, mis sisaldab 96% ulatuses puhast etanooli.
  • Kateldestillaatorimeetod
     Kateldestillaatorimeetodi (Pot-still-destillatsiooni) puhul keedetakse kääritatud massi sibulakujulises katlas, mille käigus kerkib aur üles katla peal olevasse torusse. See omakorda kondenseerub eraldi mahutisse alkohoolseks vedelikuks.
  • Kombineeritud destillatsioon
    Kombineeritud destillatsioon on protsess, mille käigus kääritatud mass läbib kõigepealt kateldestillaatori ja seejärel läheb edasi kolonndestillaator (ingl column still) põhjalikumaks puhastamiseks. Kahte meetodit kasutatakse seetõttu, et arvatakse, et kateldestillaator tagab lõpptootele vajaliku maitsekvaliteedi, samal ajal kui kolonndestillaator eemaldab tõhusamalt soovimatud lisandid.
    Vesi on viina üks põhilisi koostisosi: iga viinapudel sisaldab 60% vett. Vesi lisatakse pärast destilleerimist, et alandada alkoholi kangusaste pudelisse villimise jaoks sobivaks. Enamik destilleerijaid kasutab oma kaevusid, et tagada vee kvaliteet ja konsistents. Tavaliselt läbib vesi ka täieliku filtreerimisprotsessi, mille käigus eemaldatakse rasked elemendid kaltsium ja mineraalid, mis mõjutaksid lõpptoote maitset. Kõik viinabrändid läbivad ühe neist põhimeetoditest. Mõned lähevad veelgi kaugemale, võttes ette lisadestillatsioone või –filtreerimist, et luua peenemaid super-premium-viinasid.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?